teknoloji, yorumlamalarım

Tasarlamak İçin Tasarlamaya Gerek Kalmadı

Merhaba arkadaşlar, blog yazmayı unutmak üzereyken bir tane yazmam gerektiğine karar verdim. Ne yazacağıma karar vermek de epey vaktimi aldı. Aslında uzun uzun içerik listeleri hazırlamıştım fakat Opera sağ olsun önbellek silerken notlarımı da silmiş bulundu 🙂 Sonra da hatırla hatırlayabilirsen onlarca notu. Bu da bana ekstra bir eringenlik kattı ve son bir haftadır yazmam gerekirken yazma isteği bulamadım bir türlü.

Peki nasıl oldu da yazıyorum? Aslında 18 Kasım’da vizyona giren Barış Akarsu “Merhaba” filmini yazmak istiyordum biyografiyle karışık fakat üst üste fazla medya yazısı geldiğini fark ettim. Farklı bir yazı yazmam gerekiyordu. Ürün yazısı yazmak çok istiyorum fakat hala erken çünkü çeşitliliği değil sürekliliği sağlamış olurum öyle yaparak. Ben hem çeşitlilik hem de süreklilik sağlamak istiyorum. Zaten çok nadir yazıyorum, yazdığım zaman da aynı şeyleri yazmak istemedim. Serilere devam etmek için hala vakit var.

Bu yazıyı da aslında oturup tasarlayıp yazmıyorum. Aslında hiçbir yazıyı tasarlamıyorum. Yazılarımın ya başlıkları ya da başlık yaratmamı bekleyen görselleri duruyor. Bu konu ise hepsinden bağımsız. Doğrudan yapay zeka ile alakalı bir yazı. Hedef kitlesi aslında temelde grafikerler fakat grafikerlere olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltan lanet olası ama çok yararlı bir şeyi ele alacağım için hepinizi kapsıyor diyebilirim.

Herkesi Nasıl Kapsıyor?

Diyelim ki bir grafikersin. Kendini geliştirecek veya ilham olacak, sana bakış açısı gösterecek bir hizmet olarak kullanabilirsin. Sonuçları hazır kullanmak değil de sonucun ışığında daha özgün şeyler yapmaya odaklanabilirsin.

Diyelim ki grafiker arayan bir işverensin. Grafikere anlatmak istediğin şeyi önce yapay zekaya anlatıp istediğin şeyi analiz edip daha doğru bir sonuca ulaşabilirsin. Veya bu yolda zaten istediğin şeyi bulup bundan vazgeçebilirsin.

Diyelim ki hiçbirisin. Sadece ara ara böyle şeyleri kullanabilecek olan bir tüketicisin. O zaman da kendin uğraş vermeden, cebinden para dökmeden ücretsiz veya minimum maliyetle işini halledebilirsin. Bu da sana hem zaman hem nakit tasarrufu sağlayacak bir yol olacaktır çünkü profesyonel bir iş aramıyorsun aslında.

Neyden Bahsediyorum?

aslında bahsettiğim şey “DALL-E 2”

korkunç bir yapay zeka

DALL-E 2 uzun zamandır birçok kişinin radarında kullanıma açılmayı bekleyen korkunç bir yapay zeka“Neden korkunç bir yapay zeka?” diye soracak olursanız teknolojinin geldiği noktayı gözler önüne serebilen somut bir çalışma olduğu için diyebilirim. Çünkü bu yapay zeka ile birlikte bir sektörün önce yükü hafifleyecek ardından ise sektör bitecek. Bu yazdığım biraz kulağa uçuk geliyor olabilir. Ama istediğiniz şeyi yazıyla betimlediğinizde size isteyebileceğiniz görselleri kim sunuyor? Grafikerler ve diğer tasarımcılar. Bunu bir yapay zeka yaptığı zaman ne olacak?

Henüz yaygın olmayan ve yeterince gelişmeyen bu yapay zeka şu anda bile oldukça tehlikeli. Çünkü bir sanatçının tabloları gibi, bir grafikerin çalışmaları gibi çalışmalar ortaya seriyor. Karikatür bile çiziyor! Yukarıdaki 6 görsel benim deneme amaçlı yazdığım birkaç şey için DALL-E’nin verdiği sonuçlar.

İlki “karanlık bir arka plan üzerinde ortaçağ kraliyet cüppeleri ve süslü bir taç giyen denizatının yağlı boya portresi” şeklinde bir cümlenin dışa vurulmuş hali. Bunu siz yazdığınızda bu görseli bulamazsınız. Daha düşük donanımlı veya daha düşük planlı bir aratma olduğu için mi? Hayır. Çünkü bu görseller eşi benzeri bir daha görülmeyecek görseller. Tek sefer üretilen ve bir daha karşılaşılmayacak bir sonuç.

İkincisi ise sitede rastgele komut butonuna bastığımda karşıma çıkan “uzay gemisinde sinirli bir kedinin pastel boya çizimi” cümlesinin DALL-E tarafından dışa vurumu.

Üçüncüsü “müzik dinlerken avokado yiyen köpek” iken dördünücüsü “pamuktan bir şatonun önünde duran pembe bir fare” aratmasıyla karşıma çıktı.

Beşincisinin sevgilimle beni betimlemesini istedim ve çok fazla süslü cümleler kullanmaya gerek duymadım. Bizi tanımlaması için yeterli olan üç basit kelimeyi yan yana getirdim: “aşık bir çift”

Ve aslında altıncısı sadece görsele koyabileceğim ek bir sonuç için yaratıldı. “patates kızartmasından bir tahtta oturan hamburger”

Bu absürt bazı sonuçlara baktığımızda ben şuanlık hala gelişme sürecinde olan bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Ama bu haldeyken bile gayet güzel sonuçlar veriyor.

Üstünkörü bazı sonuçlara ve önerilerindeki görsellere bakınca mobilya tasarımında çok rahat kullanılabileceğini söyleyebilirim. Çünkü “avokado şeklinde turuncu bir koltuk” istediğiniz zaman size sağdaki gibi bir görsel sunabilir. Bunu bir mobilya tasarımcısı olarak kullanabilir veya sadece evinize koymak için bir fikir olmasını sağlayabilirsiniz. Mesela bu çıkan sonuç benim gayet hoşuma gittiği için belki bir gün bu görseli göstererek aynısını yaptırabilirim ( ortasına kahverengi bir yastık koymak şartıyla 🙂 )

Mesela takımınız veya başka bir şey için bir maskot çizilmesi gerekiyorsa da DALL-E size yardımcı olabilir. Bu soldaki görseli sadece “elinde tenis raketi tutan bir penguen” yazarak rica ettim yapay zekamızdan 🙂 Ve bu maskotu eğer burdan indirmezseniz bir daha aynı görsele ulaşamazsınız. Ama başka tatmin edici sonuçlar verebileceğine eminim.

Normal şartlar altında bu çizimi size özel olması şartıyla ancak ve ancak bir grafiker ile yapabilirsiniz. Grafiker bulmak, anlaşmak, fiyatta uzlaşmak gibi bazı zaman faktörlerinden sizi kurtarıyor aslında. Bir grafiker olarak hiç profesyonel bulmasam da bunu yapmak sizin opsiyonunuzda. Sonuçta herkes profesyonel iş yapacak diye bir kural yok.

Özetle bir sektörü bitirme potansiyeli olan ilk hizmet demek istiyorum. Ve teknolojinin, yapay zekanın geldiği bu noktayı epey ürkünç buluyorum. Sonuçta hiçbir teknoloji durduğu yerde sayıklamaz. Bu farklı sektörlere nüksettiği zaman olabilecekleri kafamda şöyle yorumluyorum; bir projeyi çizecek mimara veya mühendise ihtiyaç duyulmayacaktır. Bir moda tasarımcısına veya bir mobilya dekorasyoncusuna gerek kalmayacaktır. Sadece hammadde toplayacak, iş sektörlerinin  hiyerarşilerindeki alt tabaka iş alanlarındaki insanlara ihtiyaç duyulacak. 

Yakın bir tarihte olmasa da bu tarz yapay zekaların geleceği bizim geleceğimizi bu şekilde etkileyecek diye düşünüyorum. Yine de kullanması çok zevkli herkese tavsiye ederim 😀 O zaman Barış Akarsu “Merhaba” filminin yazısında Barış Abi’yi anarken görüşmek üzre, hoşça kalın!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

3 yorum

Öncelikle konu seçimi ve konuyu boğmayan aktarımınızı epey sevdim. Salt konuya bağlı kalmadan güncel sohbet havası var. Ve DALL-E gelince, bir insan kalıntılarının bir uzmanı olarak yapay zekanın başımıza çok iş açacağı aşikar bunu yararlı işleyişinde sürdürürse insanoğlu ne hoş fakat mesleklere balta vurursa ki bence de vurur o zaman işte insan bir sonraki sıçrayışı başaramayıp iyiden iyiye işleyemediği beyni ile yok olacak. Sevgiler

Yanıtla

Harika olmuş eline yüreğine sağlık

Yanıtla

Harika olmuş eline yüreğine sağlık

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir