internet, teknoloji

Bilgisayar Kullanımınızı İyileştirecek Yazılımlar – 01

Selamlar! Mart ayı bitmeden bir yazı yetiştirmem gerekiyor diye düşündüm çünkü Instagram sayfamda her ay için 1 öne çıkarma var ve düzeni bozamam! Aslında yazmak istememe sebebim blogumun hala çocukluk çağında olması çünkü ne istersem onu yazarım kafasında değilim hala. Yani içerik eksiği gördüğüm ve yazmak istediğim şeyleri yazmak istiyorum.

Notlarımda haddinden fazla içerik fikri var fakat ben yine de yazacak bir şey bulamıyorum! Bunu blog yazanlar anlayacaktır ki: “İçerik fikri bulmak yazacak bir şey bulduğun anlamına gelmiyor.” yani fikir olarak her şey fikir herkesin aklında onlarca yüzlerce içerik vardır fakat bloga bi göz gezdirip yazma isteğini ve gerekliliğini tarttığında işler değişiyor.

Bunun en büyük örneği Tahsin Abi 😀 Adam yazmak istediklerinin yarısını yazsa nelerle uğraşacak diye yazmıyor resmen 😀 Öbür yanda Berna var ki içerik açısından gerçekten o da çok kaliteli bir yazar olmasına rağmen yazma şevki bulamadığı çok bariz. Yalçın reis desen üşeniyor zaten yazmaya, Nazmi Balıktay vakit bulamıyor, Sezer Abi neyle ilgileniyor bilmiyorum falan ama yani hepsinin aklında çokça içerik fikri olduğuna eminim.

Yaşadıkları sıkıntıları çeşitlendirdim. Benimki ne vakitten ne üşengeçlikten tamamen yerine göre yazı bulamamaktan. Çok önemli mi? Değil belki bazıları için ama kendine ait bir şey olunca özenip doğrusunu yapmak istiyorsun ve benim doğrum da yazının yerine göre yazıldığı.

Uzun lafın kısası benzer içeriği kısa aralıklarla yazasım yok ve çok uzattığım için şimdi içeriğime başlamak istiyorum 🙂

Bilgisayar Deneyiminizi İyileştirmek

Bu başlık altında amaçladığım şey benim bir cihazda en sevdiğim şey olan çok fonksiyonluluk. Elinizin altında Bilgisayar, Tablet, Telefon gibi sınırsız imkanlara sahip cihazlar varsa her işinizi daha hızlı ve kolay, daha özenli yaptırmaya yönelik kullanım sergilemeliyiz diye düşünüyorum.

Neyden Bahsediyorum?

Mesela bir tasarımcının AI, PS, Corel vb. programlar gibi ana programlar dışında bilgisayarında Find my Font gibi font bulma, görsel çözünürlük yükseltme veya düşürme gibi araçlar, hızlı ikon erişimi sağlayacak yazılımlar bulundurması gerektiğini düşünüyorum.

Veya bir kısayol atayarak farklı işlevleri daha hızlı bir şekilde elinizin altına getirmeniz gerekiyor. Hiçbiri olmasa bile biraz eğlenebileceğimiz şeyler olmasın mı bilgisayarımızda yahu?

o zaman yazılımlar gelsin!

1. xmind

Son zamanlarda edindiğim en faydalı araçlardan biri diyebilirim. Benim gibi çok aktif şekilde notlar tutuyorsanız kesinlikle indirmelisiniz çünkü çok basit bir şekilde notlarınızı yönlendirebilirsiniz. Sekmeler halinde ve sonsuz bir sayfada not tutmak çok güzel bir deneyim gerçekten. Sadece “TAB” ve “ENTER” tuşlarına basmaya alışın ve hızlıca her notunuzu dallandırıp budaklandırarak açık bir şekilde okunabilir hale getirin.

Bu bağlantıya” tıklayarak Xmind’i her platform için indirebilirsiniz.

2. find my font

Bu uygulama gerçekten bazen hem hayat kurtarıyor hem de ilham veriyor. Çünkü bir şey tasarlıyorsanız gördüğünüz her şey kullanılacak bir obje olur ve arka planlar, fontlar, desenler gibi şeyler gördüğünüzde nerde ne için kullanabileceğiniz gözünüzde canlanır. Fontlar da bana hem tasarım fikri hem de yazı fikri veren şeyler.

Bu yüzden bilgisayarımda yüzlerce font barındırırım ki bazen boş vaktimde bakıp ne yapacağımı düşüneyim. Bazen de yenilerine bakarak ilham arıyorum. Bu uygulama da hem beğendiğim fontları gösteriyor hem de muadillerini. %80 oranla başarısını deneyimledim ve çok memnun kaldım.

Bu bağlantıya” tıklayarak Find my Font’u Windows bilgisayarlarınız için indirebilirsiniz.

3. lightshot

Bu da gerçekten benim gibi sürekli bir yerlere ekran görüntüsü gönderiyorsanız işinizi çok yüksek ölçüde hızlandıracak bir araç. Çünkü kaydetmenize gerek bile kalmadan upload edip direkt link gönderebiliyor, ekran görüntüsü aldıktan sonra düzenleyip doğru şekilde aldığınızdan emin olabiliyor, sosyal medyada direkt paylaşabiliyor ve üzerinde oynamalar yapabiliyorsunuz.

Bu durum sizi upload sitelerine girme ve bekleme, paint veya başka bir düzenleme uygulaması çalıştırma, kırpma gibi zahmetlerden kurtarıyor.

Bu bağlantıya” tıklayarak Lightshot’u edinebilirsiniz.

4. trello

Trello, üzerine çok konuşma ihtiyacı duymadığım bir proje yönetim uygulaması. Farklı işlerle uğraşıyorsanız ve daha da önemlisi ekipleriniz varsa düzenlemek ve yönetmek bu araç sayesinde çok daha kolay.

Bu bağlantıya” tıklayarak Trello’nun ana sayfasına ulaşabilirsiniz.

5. grammarly

Grammarly, yabancı dili benim gibi düşük düzeyde olan insanlar için güvenilir bir araç çünkü bizler çeviri uygulamaları veya yapay zekaları kullanarak onlara sırtımızı yaslıyoruz. Aslında eskiden birkaç çeviri aracı arasında git gel yaparak olabilecek en doğru haline çevirmeye çalışıyordum fakat artık böyle bir zahmete girmiyorum.

Bu uygulama yabancı dilde yazışmalarınıza, maillerinize, dokümanlarınıza göz atarak hatalarınızı algılıyor ve düzeltmenizi sağlıyor. Sık sık yabancı forumlarda yazan veya destek talepleri açan biri olarak bu uygulamanın nimetlerinden çokça faydalanıyorum.

Bu bağlantıya” tıklayarak Grammarly’nin ana sayfasına ulaşabilirsiniz.

6. pushbullet

Pushbullet, bilgisayar başında dünyadan kopup telefonu bir kenarda unuttuysanız veya şarja takıp bilgisayar başına geçtiyseniz telefondan kopmamanızı sağlayan bir araç. Oyun oynarken mümkün mertebe bir yazılım çalıştırmamaya dikkat ediyorum buna siz de dikkat etmelisiniz performans oyunlarında bu yüzden o noktada işimi görmüyor. 

Daha ziyade blog yazarken, alışveriş yaparken, tasarım başında saatler harcarken inanılmaz yardımcı bir araç. Mesajlarınızı, bildirimlerinizi, dosyalarınızı  senkronize kullanmanızı sağlıyor bu sayede telefonla uğraşmadan bilgisayarda kalmaya devam edebiliyorum.

Bu bağlantıya” tıklayarak Pushbullet’in ana sayfasına ulaşabilirsiniz.

Gelin bundan sonrasını daha hızlı ve kısaca özetleyeyim sizlere.

• Fluxbox: Açık kaynak kodlu bir pencere yöneticisidir ve hafif bir arayüze sahiptir. Minimalist bir yaklaşıma sahip olan Fluxbox, özelleştirilebilirliği ve hızı nedeniyle özellikle eski veya yavaş bilgisayarlarda kullanım için faydalı olabilir.

 Ditto: Windows işletim sistemi için ücretsiz bir kopyalama ve yapıştırma yöneticisidir. Kullanıcıların kopyaladıkları öğeleri geçmişlerinde tutarak, daha sonra istedikleri zaman erişmelerine olanak tanır. Ayrıca farklı formatlarda kopyalama yapma seçenekleri sunar.

• Everything: Çok hızlı bir dosya indeksleme ve arama yazılımı. Sisteminizde bulunan tüm dosyaları çok hızlı bir şekilde indeksleyerek aradığınız dosyalara çok hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Çok az kaynak kullanır ve kendini hızlı şekilde günceller.

• KeyRocket: Microsoft Office programları gibi popüler yazılımlarda klavye kısayollarını kullanarak işlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde yapmanızı sağlar. Klavye kısayollarının hangi işlevleri yerine getirdiğini göstererek, kullanıcıların daha iyi bir iş akışı oluşturmalarına yardımcı olur.

• EarTrumpet: Windows  için geliştirilmiş ücretsiz bir ses yönetim aracıdır. EarTrumpet, farklı uygulamaların ses düzeylerini hızlıca ayarlamanıza olanak tanır ve hızlı bir şekilde ses seviyesini ayarlamak için farklı cihazlar arasında geçiş yapmanıza izin verir. Windows’un kendi ses karıştırıcısından daha hızlı ve efektif.

• F.lux: Bilgisayarınızın ekranını gece saatlerinde daha rahat bir hale getiren ücretsiz bir araçtır. Ekranın ışığını, günün saatine göre otomatik olarak ayarlar ve gözlerinizi yormadan daha iyi bir görüntüleme deneyimi sunar.

• AutoHotkey: Windows için ücretsiz bir makro yazılımıdır. Kullanıcıların klavye ve fare hareketlerini kaydederek daha sonra tekrar kullanmalarına olanak tanır. Ayrıca, belirli tuş kombinasyonlarını atamak gibi diğer özelleştirme seçenekleri sunar.

 Icecream Image Resizer: Icecream tarafından tasarlanan bir fotoğraf boyutlandırma uygulaması. Hiçbir kayıp yaşamadan fotoğraflarınızı ihtiyacınıza göre boyutlandırabilirsiniz.

• ClipClip: Ücretsiz bir panoya eklemeyi sağlayan araçtır. Kullanıcıların kopyalama ve yapıştırma işlemlerini daha hızlı ve daha verimli hale getirmelerine olanak tanır. Ayrıca, panoda daha fazla öğe saklamanıza olanak tanır.

•  LastPass: Şifre yönetimi için ücretsiz bir araçtır. Kullanıcıların güçlü şifreler oluşturmasına, şifrelerini saklamasına ve otomatik olarak giriş yapmasına olanak tanır.

• Revo Uninstaller: En sık yaptığım şey program kurup denemek olduğu için sürekli uğradığım bir uygulama. Her programı ardında iz bırakmadan silmenize olanak veriyor.

• Large Files and Folders Finder: Belli bir diskte belli bir boyutun üstündeki dosya ve klasörleri listeleyip temizliklerinizi yapabileceğiniz bir yazılım. Diski ve boyutu siz seçiyorsunuz.

• Icecream Ebook Reader: Uzun süredir kitap okuyamıyorum fakat çizgi romanlarımı okurken kullanıyorum. Gördüğüm en iyi kitap okuma yazılımı.

• Soundpad: Oyun oynarken, video çekerken veya sadece sohbet ederken araya komik sesler veya efektler verebilmenizi sağlayan mükemmel eğlenceli bir uygulama. İstediğiniz video veya ses parçasını programa sürükleyip bir kısayol atamanız yeterli. Kısayolu uyguladığınızda ses efekti çalacaktır ve herkes duyacaktır.

• Lockhunter: Dosya ve klasörleri taşırken veya silerken “çalışıyor” hatası almak insanı bazen çileden çıkartıyor. Bu durumda Lockhunter sorunu bulup çözmekte bir numara.

• Quick Access Pop-Up: Windows’u daha hızlı kullanmak için bir kısayol ayarlayın ve en sık kullandığınız programları, klasörleri ve dosyaları daha hızlı açın. Ben aşırı derecede kategorize çalıştığım için klasör erişimi bazen çile oluyor ve bu uygulama imdadıma yetişiyor. Web sayfalarını da bu menüye ekleyebilmeniz inanılmaz büyük bir rahatlık. Ben “CTRL + Mouse Orta Tuşu” kombinasyonunu kullanıyorum ve burdan en sık ziyaret ettiğim siteleri, açtığım klasör ve programları elimin altına her an getirebiliyorum.

Yani olası bir durumda ikinci yazıyı yazabilmek için bir kısmını kendime saklı bırakıyorum ama büyük bir çoğunluğunu sizlerle paylaştım. Bunları kullanımınıza göre değerlendirmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Tabii ufak bir hatırlatma: oyun oynayan bir kullanıcıysanız indirdiğiniz programları kurduktan sonra arkaplan ve başlangıç izinlerini kapatmayı unutmayın. Böylece performanstan ödün verme yükünden kurtulacaksınız.

Nisan’da görüşmek üzere!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Eline sağlık, faydalı bir içerik olmuş.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir