- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
Merhaba arkadaşlar, lafımı çiğneyemedim ve Ekim’de tekrar görüştük 😀 Bugün bir aksilik olmazsa iki kere buluşacağız. Bir yazıyı şimdi, diğerini akşam saatlerinde yazmak istiyorum. Blogu ne kadar içeriksiz bıraktığımın farkındayım ama içime sinen bir içerik yazmak için çok fazla çabalıyorum aslında.
Blogda her şeyin her zaman yazılabileceğini düşünmüyorum. Mesela aklımda yazmak istediğim şeyler var ama henüz değil, şunlar da yazılsın veya şu kategoriler biraz biriksin öyle yazarım diye diye bulduğum içeriklerin de çoğunu yazamıyorum. Şu olaylar bi’ bitsin düzelicez ama 😀
Nostalji yazıları yazmaktan, yazmaya başladığımdan beri çok zevk alırım. Liste yazıları da benim asıl tarzım olduğu için bu tarz yazıları çok çok büyük bir zevkle yazıyorum. Asıl keyif liste ögelerini araştırıp detayları düşünerek yazmak. Çok detaylı yazamıyor olabilirim, yazdıkça açılırım 🙂 Aslında bu konuda değerlendirmeler çok daha etken. Şunu da yapabilirsin, şunu eksik veya fazla yapmışsın gibi şeylerle beni biraz daha ileri taşıyabilirsiniz aslında.
Bu listededeki en az 1 diziyi izlemiş olacağınıza veya en azından birkaç sahnesini çok iyi bildiğinize eminim. Şimdi arkamıza yaslanıp içeceğimizi yudumlayalım ve yakın dönem nostaljinin tadını çıkaralım.
TRT ekranlarında yayın hayatına 2000 yılında başlayan ve 3 sezon süren bu tatlı dizi 92. bölümüyle final yapmıştır. Üniversite okumak için şehir değiştiren gençlerin yaşadıklarını konu almış, üniversiteli gençlerin ve okumamış gençlerin arasındaki kültürel farkı ele almıştır.
Bu dizinin çekimi sırasında hala bebek olduğum için sonrasında yayınlanan tekrarlarından parçalar halinde hatırlıyorum diziyi. Çok neşeli çok eğlenceli bir dizi olduğunu çok net hatırlıyorum ve az önce tanıtımına bakarken de bunu tekrar gördüm. Bu kadar eski bir dizinin o zamanlar nasıl hissettirdiğini bilmem ama şuan “Vay be güzel günler de görülmüş bu ülkede” dedirtecek kadar pozitif hissettiriyor. Bir de o eski çekim kalitesi beni zaten direkt tavlıyor.
Birbirlerine çılgınlar gibi âşık, ama çocukları olmayan bakkal Vahit ve eşi Zeliha, yıllar önce köyden İstanbul’a kaçmıştır. Vahit, babasını ikna ederek kelepir bir ahşap evi satın almıştır. Vahit ve Zeliha, bu evi yıllarca öğrenci gençlere kiralayarak hem geçimlerine katkı sağlarlar, hem de öğrencilere bir ana gibi sahip çıkan Zeliha’nın çocuk özlemini dindirmeye çalışırlar.
Günlerden bir gün, 7 numaralı ahşap evin üst katını çevre mühendisliği öğrencisi dört kız tutar. Birbirlerini yurtta tanımışlar ve hemen kaynaşmışlardır. Hepsi, Anadolu’nun büyük kentlerinden, üniversite okumak amacıyla İstanbul’a gelmiştir. Bir gün Bakkal Vahit’in, memleketteki ağabeylerinden ikisinin oğullarının da İstanbul’da üniversite kazanacağı tutar. Başka bir ağabeyinin oğlu da, babasını üniversiteyi kazandım diye kandırarak ticarette büyük atılımlar yapmak amacıyla “Akarı yok kokarı yok, temiz iş.” felsefesi ile amca oğullarının arasına karışır. Katıksız taşralı olan ve daha önce İstanbul’a dair hiçbir fikirleri olmayan bu üç delikanlı da, 7 numaranın alt katına yerleşir.
Dört şehirli genç kız ile üç köylü oğlan aynı çatıyı nasıl paylaşacaklardır? Birbirlerine hiç benzemeyen hayat tarzları nasıl uzlaşacaktır? Aralarındaki kaçınılmaz çatışmaya çözümler ararken, nasıl bir demokrasi sınavı vereceklerdir? Olaylar, duygusal bir komedi diliyle anlatılır.

Daha sonra Olgun Şimşek’in canlandırdığı Sabit (namıdiğer Tarık Arkın) karakteri de diziye İstanbul’da okuyan gençlerden Recep’in ağabeyi olarak katılmıştır. Sabit ise İstanbul’a kendi tabiriyle “erkek aktör” olma hayaliyle gelmiştir.
Türkiye’de yapılan komedi dizileri arasında başı çekenlerden birisi olan 7 Numara’nın en büyük özelliklerinden biri ise yöresel dilin mizah içerisinde ustaca kullanılmasıdır.
- Zeliha Ballıoğlu: (Şebnem Sönmez) canlandırmaktadır. Zeliha tipik bir ev hanımıdır lakin çocuklarının olmayışıyla annelik duygusunu “koç”larında ve “piliç”lerinde bulur. Evhamlı hâlleriyle Vahit’i sinir eder.
- Vahit Ballıoğlu: (Engin Alkan) ise dizide bakkal olarak başlar sonraları farklı işler bulur, yeğenleri onu delirttiğinde terlikler havada uçuşur. Zeliha ile Vahit çocukları olmamasına rağmen birbirine delice âşıktır. Ek geçimlerini evden sağlarlar.
- Armağan Erdem: (Tuba Erdem) Bursalıdır. Evde en mantıklı düşüneni ve pratiğe uygulayanıdır. Çoğu zaman düşüncelerini uzun cümlelerle ifade eder. Daha sonra Haydar’la birbirlerine aşık olurlar.
- Rüya Uslu: (Nuray Uslu) İzmirlidir. Birçok şeyden korkar ve ağlamaya başlar. Hemen bunalıma girebilir. Türk filmlerine bayılır.
- Ayten Mutlugil: (Ayça Mutlugil) Ankaralıdır. Sevgilisi birden çoktur. Bakıma ve güzelliğe önem verir. Recep’le sürekli kavga eder.
- Cansu Güney: (Gülden Güney) Antalyalıdır. Evin şakacısıdır. Dizinin başlarında Mustafa (Ahmet Saraçoğlu) diye birisine âşıktır. İlerleyen bölümlerde Yusuf Güdük’le nişanlanır.
- Satılmış Ballıoğlu: (Ruhi Sarı) “Akarı yok, kokarı yok. Temiz iş.” felsefesinin sahibidir. Dizide yaklaşık 10 bölüm oynadıktan sonra senaryo gereği Hollanda’ya işçi olarak gider.
- Sabit Ballıoğlu: (Olgun Şimşek), aktörlük peşinde koşmuştur ve İstanbul’a gelmiştir. Kendisinden “Tarık Arkın” diye bahseder. Farklı işlerde çalışmıştır.
- Recep Ballıoğlu: (Volkan Girgin) üniversite için İstanbul’a gelmiştir. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümünde okur ama okuduğu bölümün ismini söyleyemez. “Müsrüflüğün lüzumu yok.” en çok kullandığı repliğidir.
- Haydar Ballıoğlu (Okan Selvi), bir matematik dehasıdır. Dehasını soğana borçlu olduğunu söyler. Hazırlıktayken asistan olur. Armağan’a aşıktır. Klasik repliği “Herhâlde galiba sanırsam.”dır.
- Meryem (Sedef Pehlivanoğlu), diziye Satılmış’a görücü olarak girer. Saf ve unutkandır. Kimsenin ismini hatırlayamaz. Daha sonraları Vahit’in açtığı mantıcıda çalışmaya başlar. Recep ile sözlenirler. Dizinin ilk on üç bölümü ve sonrasındaki şive değişikliği göze batmıştır.
- Asiye (Özlem Türkad), diziye Satılmış’ın söz verip kaçtığı dul kadın olarak girer. Karadenizlidir. 11. bölümde eve Satılmış’ı beklemek için gelir. Daha sonraları Zeliha’nın ablasının oğlu Berat ile evlenir ve Kadir isminde bir çocukları olur.
- Berat Çolağangiller (Aşkın Şenol), Zeliha’nın ablasının oğludur ve Vahit’in mantı salonunda çalışır. Asiye ile evlenmiştir. Annesinin, 7 numaranın kamulaştırılması üzerine yeni ev alması için Vahit’e borç vermesine karşılık Zeliha teyzesince bakılma sözü almış ve eve yerleşmiştir. İlk bölümlerde cimri ve üçkâğıtçı biri olarak hiç sevilmezken, yıldırım düşmesi sonucu girdiği komadan tövbekâr olarak uyanmıştır.
- Yusuf Güdük (Çağlar Çorumlu) diziye sonradan girmiştir, Cansu’nun belalısı olarak karşısına çıkar. Uzun çabaları sonrasında Cansu’yla nişanlanır. “Ah Ne Yar” türküsünü çok sever. Çevresindekilere Aslanım diye hitap eder.
Ödüller
Mizah Ödülü
En İyi Yerli Dizi
24. Radyo Tv Oskar Ödülü
En İyi Yerli Dizi
Yılın İletişimcileri Ödülü
Sihirli Annem
2003 Yılında Kanal D ekranlarında bir efsane doğdu! Sihirli Annem… Bu devam ederken çocuk olduğum için bu diziye epey hakimim aslında 😀 Mehmet Ali Birand’ın ana haber sunumu biter ve arkasından bu dizi başlardı ve heyecandan ölerek beklerdim yeni bölümü. Bunu hiç unutmuyorum işte :d Bir de Tuğçe aşkıyla geziyordum ortalıkta. Hakkını yememek lazım o zamanlardan beri gerçekten çok güzel bir kız.
Ama benim favorim kesinlikle Avni. Gerçeği söylemesine rağmen bir türlü inandıramaması ve bu sırada da Suzan’la sürekli kapışmaları beni çok eğlendiriyordu. Bunların dışında Toprak’ın bebek olduğu ve henüz doğmadığı zamanlarda çok daha komikti dizi.
Dizi çekimleri Star TV’de devam ederken Defne Joy Foster “alkol ve ilacı aynı anda aldığı” gerekçesi bahane edilerek öldürüldü. Dizi için ve benim o zamanki halim için bayağı bir şok sebebiydi. Anlamlandıramamıştım bile. Şimdi bu diziden bahsederken adını geçirdiğim iki kişiyi de saygıyla anıyoruz.
2003’te başlayan dizinin klasik bölümlerinde; tatlı bir peri olan Betüş, iki çocuklu ve dul olan Sadık ile evlenir. İkisi de birbirlerini çok sevmektedir. Ancak Betüş’ün annesi Dudu bu evliliğe şiddetle karşı çıkar. Bütün sihirlerini kullanarak onları ayırmaya çalışır. Çünkü Dudu, geçmişte Taci adında birisiyle evlenmiş, ancak Taci kendisini aldatınca insanlara olan güvenini de kaybetmiştir ve Taci’yi köpeğe çevirmiştir. Bu nedenle Dudu, Betüş’ün de aldatılacağını düşünmekte ve onları ayırmaya çalışmaktadır. Ama ne yaparsa yapsın bu evlilik gerçekleşir.
Betüş, Sadık ve onun iki çocuğu Cem ve Ceren ile birlikte mutlu bir yuva kurar. Daha sonra Çilek adında bir periyi evlatlık alırlar. İlk başta Betüş’ün ikiz kardeşi Eda da Betüş’ü kıskandığı için annesine kötü sihirlerinde yardım eder. Daha sonra kendisi de bir fani olan Yavuz ile evlenir. Ve Dudu bu kez iki kızını da kocalarından ayırıp şatoya yanına almak için mücadelesine devam eder. Yaptığı kötü sihirlerin sonucunda sürekli Perihan’dan ceza alır. Betüş’ün karşı komşusu Avni perilerin varlığını bilmektedir ve sürekli onları dürbünle izlemektedir. Bu nedenle eşi Suzan’la sürekli sorunlar yaşar.
Daha sonra 2011 yılında dizinin aynı isimle başlayan devam serisinde ise; Betüş ve Sadık’ın çocukları Cem, Ceren ve Çilek artık büyümüşlerdir. Birbirlerini çok seven bu üç kardeşin kavga ve tartışmaları devam etmektedir.
Cem Tuğçe’den ayrılmış, tıp fakültesinin en güzel kızlarından Ece ile çıkmaya başlamıştır. Fakat Cem’e olan aşkı yüzünden Cem’in kazandığı bölümü kazanan Tuğçe, büyük bir aşk acısı çekmekte ve Cem’i çok kıskanmaktadır. Çilek, eskisi gibi sıkıştıkça akıl sır erdirilemeyecek sihirler yaparken, Firuze’nin kızı Zeytin de tıpkı Çilek’in çocukluğundaki gibi yaramazdır. Avni Suzan’ın onu boşamasının ardından yaşadığı buhranı, Betüş’ün kafesinde yeni çalışmaya başlayan Zeyno’ya duymaya başladığı aşk ile atlatır. Avni’nin oğlu Efecan da babası gibi tüm perileri görmektedir.
Dudu, yıllardan beri insan gibi yaşayan Taci’yi bir son dakika kıskançlığı ile köpeğe dönüştürerek bütün dengeleri yeniden bozmuştur. Eda’yı ise gözlerimiz göremese bile hep aramızda hissederiz. Dizi 26 Eylül 2011 tarihinden itibaren hafta içi her gün yayınlanmaya başlamıştır. Bu tarihten sonraki bölümlerde Çilek’i gerçek annesi sihirle almış ve ailedeki herkesin hafızasından silmiştir. Perihan, periler hanı görevinden bir süreliğine istifa etmiş ve tatile çıkmıştır.
Dudu, kuzeni Pakize’nin gelişiyle birlikte Pakize’yle sorunlar yaşamaya başlamıştır. Ve Perihan’ın geri dönmesi için kendini sihirle gençleştirmiştir. Kendini düzeltecek sihri unuttuğu için de Perihan gelene kadar genç kalmak zorundadır. Öte yandan Betüş ve Sadık’ın bir çocuğu daha olur. Ailenin yeni üyesinin ismi Betüş’ün kaybettiği kız kardeşinin adı Eda’dır. Eda da tıpkı annesi gibi peridir. Ayrıca evrendeki özel perilerden biridir. Çünkü geleceği görme sezgileri güçlüdür ve görünmezleri görebilmektedir.
Perihan uzun süre geri dönmeyince Periliçe, eski periler hanı Peri Nine’yi bu görev için yeniden çağırır. Dudu ve Pakize’nin süt annesi olan Peri Nine onların vefasızlığına kırgındır. Ama Periliçe’yi kıramaz ve görevi kabul eder. Barış, ailesinin şehir dışına taşınmasından sonra Cem’in ev arkadaşı olmuştur. Bu zaman zaman Tuğçe ve Cem arasında gerginliğe yol açmaktadır.
- Betüş (1-240), Bir peri olan Dudu ve fani olan Taci’nin kızıdır. İlk evliliğinden iki çocuğu olan Sadık adında bir faniyle evlenir. Bir peri olmasına rağmen zorda kalmadıkça sihirlerini kullanmaz ve mütevazı bir hayat yaşar. Sihirlerini sadece iyilik için kullanır.
- Sadık (1-240), Eşine ve çocuklarına bağlı bir babadır. Saf ve temiz kalplidir. Değerlerine çok bağlı bir baba olduğu için çocuklarının üstüne fazla düşmektedir.
- Dudu (1-177), Betüş’ün annesidir. Çocuklarına çok fazla değer verdiği için onların hep yanında olmasını istemektedir. İlk bölümlerde iki kızını bu nedenle kocalarından ayırmak için kötü sihirlere başvurmuştur. Ancak sonraki yıllarda bunu kabullenmiştir. En baskın özelliği kıskançlığıdır. Eşi Taci’yi bu nedenle köpeğe çevirmiş ve yanında yaşamaya mahkûm etmiştir. Aslında iyi kalpli olmasına rağmen kabuğu farklıdır.
- Taci (1-240), Dudu’nun kıskançlıkla köpeğe çevirdiği eşidir. Kızlarına, torunlarına çok bağlı bir babadır. Sürekli, köpek gibi görünmekten yakınmaktadır.
- Eda (1-131), Betüş’ün ikiz kardeşidir. İlk bölümlerde Betüş’ü kıskandığı için annesine kötü sihirlerinde yardım etmiştir. Ancak daha sonra kendisi de bir fani olan Yavuz’a aşık olunca o da annesiyle mücadele etmeye başlamıştır. Deli dolu ve çılgındır. Eda karakterini canlandıran oyuncu Defne Joy Foster 2 Şubat 2011’de hayatını kaybettiği için dizinin 5. sezonundan itibaren dizide yer alamamıştır. Ölümsüz bir peri olan Eda geldiği yere yıldızlara geri dönmüştür. Dizide unutulmamış, özlemle anılmıştır.
- Cem (1-240), Betüş ve Sadık’ın oğludur. Çocukluğunda kız kardeşleriyle geçinemeyen bir abidir. Ancak ilerleyen yıllarda daha anlayışlı biri olmaya başlar. Çocukluğunda sorumluluklarının bilincinde olmayan Cem, gençliğinde kendi evinde yaşamaya başlar.
- Ceren (1-240), Betüş ve Sadık’ın kızıdır. Çok akıllı ve kurnaz biridir. Gençliğinde babasıyla sorunlar yaşasa da ailesine bağlı bir genç kızdır.
- Perihan (1-168), Periler heyeti başkanı, kuralcı bir iyilik perisidir. Dudu’nun en samimi arkadaşıdır. Ancak Dudu onu kıskandığı için sürekli sorun yaşarlar.
- Çilek (8-153), Betüş ve Sadık’ın evlatlık kızıdır. Peridir.
Ödüller
Jüri Özel Ödülü
Yılın Dizisi
Yılın En Sevilen Dizi Kahramanı
En İyi Özel Efekt Ödülü
En İyi Dizi
Yılın En İyi Dizisi
Ocak 2015’te yayın hayatına başlayan ve hala sıfırdan başlayamadığım efsane bir dizi. Tüm sahnelerini YouTube sayesinde gördüm ama hiç tam bir bölüm izlemedim. 3 sezon 82 bölüm bir diziden ve üstelik Türk dizisinden bahsettiğimiz için izlemek çok zor geliyor şuan. Ama joker eleman olarak tutuyorum kenarda.
Dizide favori karakterim Zülfikar. “Küresel Sermaye” başlığındaki sahnelerine acayip gülüyorum, bazı sahnelerinde de kitlenip kalıyorum. Gerçekten dizide efsane oyunculuklar dönüyor. Zaten tüm olay örgüsüne hakim olamadığım için oyunculuklar ve akıcılığına puan verdim. Tam izlesem belki de 10/10 bir dizidir ama benden dolayı 7/10 bir puan aldı 😀 (dizinin de çok s……)
Dizinin baş karakteri Poyraz Karayel, diziye ismini de vermiştir. Poyraz Karayel, karısından boşanmıştır. Alkol bağımlısı karısı uzun süre yurt dışında bağımlılık tedavisi gördü. Kayınpederi, ülkenin en önemli gazetelerinden birinin yayın yönetmenidir. Kızının bağımlılığından Poyraz’ı sorumlu tutmakta ve Poyraz’dan nefret etmektedir. Onun çevirdiği dolaplar neticesinde Poyraz gelecek vadeden bir sivil polis iken, iftiraya uğrayarak meslekten atılmıştır. Aylarca hapis yatan Poyraz, oğlunun velayetini ve mesleğini almak ister.
Amiri, kendisine gayriresmî olarak bir vazife verir. Mafya babası Bahri Umman’ın takımına sızacak ve emniyet için istihbarat temin edecek ve Bahri Umman başarıyla hapse tıkıldıktan sonra görev tamamlanmış olacak, o da hem itibarını, hem de mesleğini yeniden kazanacaktır. Poyraz Karayel, hem oğlunun velâyetini alabilmek, hem de mesleğine geri dönebilmek için bu yasa dışı ve gizli görevi kabul eder.
Bu arada tanışıp âşık olduğu Ayşegül’ün, yanına girdiği patronu Bahri Umman’ın kızı olduğundan habersizdir. Ardından Ayşegül’ün Bahri’nin kızı olduğunu öğrenir. İlerleyen bölümlerde emniyet amiri Mümtaz ile kayınpederinin kendisine tuzak kurduğunu ve meslekten onun yüzünden atıldığını öğrenir. Mümtaz’a emri veren asıl patronun ise kayınpederi Ünsal olduğu ortaya çıkar. Bu arada Bahri, kızı Ayşegül ve adamı Poyraz’ın beraber olduklarını öğrenir. İşler iyice çığırından çıkar.
Dizinin ikinci sezonunda ise Poyraz ve diğer karakterlerin aslında üvey babası olduğunu öğrendiği İsmail Karayel, sonradan ortaya çıkan babası Adil Topal ve kardeşi Neşet Topal ile yaşadığı maceralar anlatılır.
Dizinin üçüncü sezonunda Poyraz’ın iki yıldır ortaya çıkmaması herkesi derinden sarsmıştır. Poyraz’ın girişimciler ve istihbarat ile yaşadığı maceralar anlatılır.
Çok fazla sayıda ve derin hikayede karakter olduğu ve yan karakterlerin bile bir etkisi olduğu için ayrı bir sayfa halinde ancak düzenlenebiliyor. Bu yüzden Wikipedia’dan kaynak alıp link eklemek daha iyi olacak.
“Buraya” tıklayarak karakterler listesine erişebilirsiniz.
Ödüller
Yaşayan Dizi Efsanesi - İlker Kaleli
En İyi Kadın Oyuncu - Burçin Terzioğlu
Bu dizinin aslında çok daha fazla ödülü olduğunu gördüm ama derli toplu bir Türkçe kaynakta göremediğim için yazmadım, ben de bireysel ödülleri yazıp noktalamak istedim. IMDb linkine tıklayarak detaylı bir şekilde ödüllere ulaşabilirsiniz.
Aslında bu yazı için 5 dizi planlamıştım ama çok fazla uzadığını fark ettim ve 3 dizinin ideal olacağına karar verdim. Bunun devamında da her yazıda 3 dizi göstererek seriyi devam ettirmeyi düşünüyorum. Yazması çok zevkli bir yazıydı, umarım okuması da zevkli olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,
6 yorum
Popüler Yorumlar
Avrupa Yakası nerede ? NEREDE !?
Tüm Yorumlar
Avrupa Yakası nerede ? NEREDE !?
#1 yazmışım ya sarışınım bekle az gelecek sabret 😀
Ellerinize sağlık
Teşekkürler 🙂
Poyraz Karayele göre Sihirli Annem ve 7 numara biraz eski televizyon dizisi aslında. Tüm bölümler tüm karakterler tüm mizahlar hepsi gözümün önünde canlandı resmen.
Ama eski diziler olarak favorilerim; Behzat Ç, Deli Yürek ve Ekmek Teknesini ilk üçe koyarım.
Behzat Ç. için blogda 2 yazı var diye ona girmeyi düşünmüyorum 😀 Ama bir sürü eski dizinin olduğu bir listem var sırayla hepsi gelecek kral 😀