internet, teknoloji, yorumlamalarım

Çağın Ötesine Büyük Adımlar

Selamlar! Bir sürenin daha sonunda tekrar bir aradayız. Aslında bu dönemde sizlerle daha başka konu başlıkları altında buluşmam gerektiğini bilsem de Silivri’ye sadece 50 kilometre uzakta olduğumu hatırlatmakta fayda var. Ve söylemek istediğim hiçbir şey beni ordan uzak tutamaz ne yazık ki 🙂 Birkaç gün sonra gönül rahatlığıyla bazı şeyleri kaleme alabilme umuduyla bekliyorum.

Bugün ele almak istediğim konu geçtiğimiz aylarda da bahsettiğim, Yapay Zeka. bir diğer deyişle Çağın Ötesine Atılmış Büyük Adımlar. Bu araçlar doğal zekanın ürettiği yapay zekalar olamayacak kadar mükemmel gözükseler de her birinin arkasında insan zekası yatıyor. Hatta daha doğru bir şekilde söylemek gerekirse bizlerin zekası yatıyor.

“Bizlerin Zekası” ne demek?

Basbayağı bizlerin zekası. Ailelerinizin, arkadaşlarınızın, komşularınızın ve tanıdığınız yahut tanımadığınız herkesle birlikte sizin internet kullanırken düşündüğünüz her şey. Konu sadece yapay zeka dendiği zaman iç gıcıklayıcı, belki kulağa hoş gelen bir şey gibi gözükebilir ama bundan çok daha fazlası aslında.

İnsanlığın henüz koca bir çoğunluğu gerçek interneti hala kavrayamamışken bütün interneti kullanan, analiz eden ve yorumlayan bu robotlara alışması hayli uzun sürecek gibi görünüyor. Veya ne olduğunu idrak etmesi. Kullandığınız internette gördüğünüz milyonlarca şey aslında bir evin arka bahçesindeki masanın tablası diyebiliriz. Bahçenin ve evin geri kalanı internetin bambaşka bir yüzünde.

Şuan kullandığımız yapay zekalar ise bu evin sahipleri olmak için en büyük adaylar. Biz ise onların evine hayranlıkla bakan misafirleriz. Evin her yerine hakim olan, neyi nerede bulacağını ve nasıl kullanacağını çok iyi bilen onlar.

Yapay Zeka hayatımızın neresinde?

Tam merkezine doğru yola çıkmış olsa da çok şükür hala merkezde diyemeyiz. Fakat evimizde misafir ediyoruz birçoğumuz. Akıllı süpürgeleri deneyimlediniz mi? Veya otonom sürüş teknolojilerini? Veya birçoğunuzun elindeki Siri ya da Google Asistanı? Etrafınıza şöyle bir baktığınızda hayatın birçok noktasında bu yapay zekaları görmek mümkün. Peki ya sanal ortamdakiler?

Şu son bir yıldır yapay zeka savaşı başladı denilebilecek noktadayız aslında. OpenAI başta gelmek üzere Midjourney, Leonardo, FireFLY ve saymakla bitmez binlercesi bu bir yılda kendilerini katlamayı ve kanıtlamayı başardılar.

Önce bizi Dall-E hayrete düşürdü. Ona bir yazılı komut giriyorduk ve o bunu görsele çevirebiliyordu. Bunu sadece saniyeler içinde ve eşi benzeri bulunamayacak şekilde yapıyordu. Sonrasında diğer yapay zeka şirketleri bunu geliştirdi ve binlerce kat daha iyisini başardı. Şuan geldiğimiz noktada hem gerçeğinden ayırt edilemeyecek fotoğraflar hem de en iyi tasarımcının elinden çıkmışçasına çalışmalar ortaya koyabiliyorlar.

Sonrasında yazılı sohbet ederek işlerinizi yaptırabileceğiniz bambaşka bir robot geldi karşımıza. GPT, Google’ın geldiği noktayı aldı ve kilometrelerce öteye taşıdı. Bazen saçmaladığı olsa da %90 oranla çok başarılı sonuçlar verdiği aşikar. Bu hizmet sayesinde kodlama bilmeden isteklerinizi koda çevirmek, araştırma yapmak, özet dökmek, yazışmalarınızı düzenlemek, fikir bulmak, içerik yazdırmak, konuşma metni hazırlamak ve birçok şey birkaç saniye içinde elinizin altında.

Yapay Zeka İnsan Mesleklerini Etkiler mi?

Etkilemeyecek olsa böyle bir şeyi öne sürmezlerdi bunda hemfikiriz diye düşünüyorum. Asıl soru nasıl etkileyeceği. Şuan baktığımızda bazı formüllerde hatalar yaptığı, bazı soruları yanıtlayamadığı ve bazı işleri ortaya koyarken hatalar yaptığı bariz. Bu bir değil binlerce yapay zekada bu durumda şuan. Hepsi geliştirilmeye devam ediyor ancak şuan bulundukları noktada tercih değil araçlar sadece.

Hala çalışmalarınızı mimarlara, mühendislere, grafikerlere, metin editörlerine, içerik üreticilerine, araştırma görevlilerine ve kullanacağınız alan her ne ise o alanın uzmanlarına yaptırmanız gerekiyor. Bu uzmanlardan biriyseniz de önünüzde iki seçenek var. Çağa ayak uydurmak yerine onlarca adım geride kalıp yapay zekayı kullanmayı reddedebilir ve mesleğinizin sonunun gelmesini bekleyebilirsiniz. Veya yapay zekayı meslek erbabı değil bir araç olarak benimseyip onu işlerinizde yardımcı olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Hangi noktada olurlarsa olsunlar onlar hala yapay ve hala bir tehlike arz etmiyorlar. Tehlike potansiyelleri çok yüksek bunu da reddetmek aptallık evet ama onların araç olarak kullanılmaya devam etmesi ötesine geçmesini engelleyebilecek tek şey. Hala insan yaratıcılığı ve deneyimlemesi bir adım önde. Bu yaratıcılık ve deneyimlemenin bir adım daha önüne geçebilmek ise yapay zekanın efektif kullanılmasından geçiyor.

Hala yapay zekadan önce geleneksel yollara başvurulduğunu sıkça görüyorum. Evet birkaç noktada işinizi görecektir ama asla hızlandırmayacaktır. Yapay zekayı alışkanlık haline getirerek en verimli halinde kullanmanız işlerinizi saatlerce belki de günlerce hızlandıracak ve kalitesini artıracaktır.

Yapay Zekayı Ben Nasıl Kullanıyorum?

Sık sık onu daha iyi nasıl kullanacağımı düşünerek ve araştırarak kullanıyorum aslında. Yapay zeka kullanırken çok daha kapsamlı ve köşesiz düşünmeniz gerekir çünkü bir sonuca binlerce varyasyonla da çıkabilirsiniz.

Örneği ChatGPT ve Yazılı Komutlarla Görsel Oluşturma araçlarıyla verip sonrasında diğerlerinden bahsetmek istiyorum. GPT’yi her işimde kullanıyorum diyebilirim. Öğrenme, düzeltme, sunma ve işime yarayabilecek her noktada. Karışık hesaplamaları anlatarak yaptırabiliyorum. Veya bilmediğim bir kodlama dilini karşılıklı sohbetlerle açıklayıcı anlatımlarla öğrenebiliyorum. Ondan ne istediğinize karar verdikten sonrası çok kolay.

Örneğin yazı fikirleri konusunda tıkandığım zaman “bana birkaç blog yazısı fikri önerir misin?” diyorum ve bana fikirle beraber nedenini vermesini izliyorum. Veya yazdığım yazıda ihtiyacım olan bilgileri ondan istiyorum. “Ferhan Şensoy hakkında toplayabildiğin bütün verileri benimle paylaşır mısın?” diyorum ve interneti arayıp bana bilgi vermesini bekliyorum. Yanlış bir bilgi verdi mi diye ufak bir kontrolden sonra cümlelerimi düşünüp ekleme yapıyorum. Yanlış bir bilgi verdiyse düzeltmesini veya istediğim kaynaktan araştırıp ordan bilgiler vermesini istiyorum.

WordPress’te sıkça kullandığım Elementor’dan beni vazgeçirmesi için ona yazı içinde kullanabileceğim kodlamalar yaptırıyorum. Görseli beni tatmin edene kadar revize vererek en iyi sonuca ulaştığımda kullanıyorum.

daha başka?

Başka bir yapay zekayı çözümleyemediğim zaman o yapay zekadan biraz bahsedip bunu daha iyi veya istediğim şekilde nasıl kullanabilirim? Bunu soruyorum. Mesela metin ile görsele çevirme araçları için önce istediğim görseli GPT’ye anlatıp bunu ingilizce ve istediğime en yakın sonuçlanacak şekilde komutlar mısın diyorum ve bana isteğime en yakın komutu üretip çevirisini veriyor. %75-80 oranında memnun kaldığımı da söyleyebilirim bu komutlardan.

Sitemin bazı sorunlarını çözebilmek için de kendisine danışmışlığım var. Optimizasyon problemleri, mod hataları ve eklenti hatalarında kendisine başvurup hem güvenlik hem sorun çözümü üzerinde çalışmasını istiyorum. Bazen excel formülleri üretmek için isteğimi yazıp formülü bekliyorum. Hatta excel formülünü anlamadıysam istediğim tabloyu kendisine anlatıp benim için oluşturmasını istiyorum.

Yeni kullanmaya başladığım FireFly ile de çok güzel işler çıkardığımızı söyleyebilirim. İstediğim tipte bir yazı stilini kendisine anlatıp yazıyı veriyorum ve bana mükemmel sonuçlarla geliyor. İstediğim görseli GPT’de anlattıktan sonra kendisine iletip istediğim şemada çıkarmasını bekliyorum. Bu yazıda kullandığım her görseli de bu yapay zeka sayesinde ürettim.

Photoshop Beta’ya gelen prompt güncellemesi ile de aktif çalışmanın üzerinde komutlarla istediğimi yaptırabiliyorum. Bir nesneyi silmek, değiştirmek, genişletmek veya manzarayı değiştirmek gibi birçok şeyi ve daha fazlasını yapabiliyor. Şimdi kendi kullanımımı anlatmaya bir son verip sizlerle bazı kaynakları paylaşmak istiyorum.

Tavsiye edebileceğim bazı yapay zekalar

Belli Kategorilerde Yapay Zekalar

Tek tek listelemek için çok fazla madde var bu yüzden birazını belli kategorilere ayırarak vermek istiyorum. Aşağıda da topluca ulaşabileceğiniz şekilde listeleyeceğim tekrar.

  • Görsel – Aperture, Deep Anime, Bing Create, Jife, ImagineMe, Playground AI, Replicate, Midjourney, BlueWillow, RoomGPT, Maze, Lexica, RunDiffusion, Interior AI, Tome
  • Kodlama – Codeium, CodeSnippet, GPT for Sheets, Durable, Visily, Picaxe, AvanzAI, Rose AI, Genius Sheets, Wafer Piggy Magic, Code-GPT, Browse AI, Sheet AI, BatchGPT
  • Video – Kalber, LeiaPix, Character GPT, Pix2Pix, Wonder Synthesia, Omniverse, Vidon AI, Genmo, D-ID, Movia, Quinvio AI, ViddsCo, Plazmapunk, Reachout AI, Lumen5
  • Müzik – MusicLM, Vocal Remover, Soundful, Lemonaid , Cassette AI, Text-To-Song, Synthesizer V Riffusion, Maroofy, Emusion, Mubert, Boomy, MidiGPT
  • Metin – Notion AI, Adcreative AI, Rephrasee, Slides AI, Scribble AI, Present AI, Grammarly, Autowrite APP, Tome, Easy Peasy AI, TextCortex AI, Newswriter AI, Simplified, Jounce, Mixa, CopyAI
  • Avatar – Deep Anime, Imagine Me, AI Photos, Spheroid, Spirit Me, Anime AI, ProfilePictureAI, Avaturn, Emulate Me, Deepbrain, Moviebot, Heropack, AI Portrait Gen, Facetune

Bu listedeki tüm yapay zekalar kategorileriyle alakalıdır ucundan berisinden. Mesela görsel içinde metinden görsele botlar da mevcut metinden oda görseline botlar da mevcut. Yani yazıyı okuyan mimar arkadaşlarım buraya kadar geldiyse görsel kısmındaki bazı araçları inceleyebilirler.

Zira aynı şekilde video da üretebilirsiniz. Müzik kısmında karaoke parçalar üretmenizi sağlayan araçlar da mevcut. Ayrıca ilham alacak ölçüde veya kullanılacak şekilde üreten de mevcut. Bunları nasıl kullanacağınız ne kadar araştıracağınız sizde biten olaylar.

Ben bu konuyla ekstra ilgili olduğum için her gün birkaç tanesini takip etmeye çalışıyorum. Mümkün mertebe bizzat deniyorum. Çağın gerisinden gelindiğinde yakalaması çok zordur. Bu yaşa kadar hiç ilgilenmediğiniz bir konunun içine balıklama daldığınızı düşünün. Küçüklükten ilgilendiğinize nazaran asla yakalayamayacaksınız. Ama yeni oluşan bir alan varsa bu alanın üzerine baştan gittiğinizde elinizdekinin önüne geçebilecek birikimi elde edebilirsiniz.

Yapay Zekaları Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Takip edebilmeniz açısından toplu AI kaynaklarını yazacağım. Bunun dışında grafik tasarım alanında Onur Naci Öztürkler kanalına göz atabilirsiniz. Yapay Zekayı idrak edebilme ve yorumlayabilme gibi şeyler için Barış Özcan’ı kesinlikle tavsiye ederim.

Hepsinden bağımsız olarak Ozan Sihay’ı kesinlikle şiddetle tavsiye ederim. Bu alana dalıp kaybolmadıysam Ozan Sihay sayesindedir. Videoları gerçekten hem ilham kaynağı hem de öğretici videolar. Bu alana ilgi duymaya başlarsanız en sık takip etmeniz gereken isim kesinlikle Ozan Sihay’dır.

Ayrıca Instagram üzerinden OwlDesignStudioo, DigitalRajas, WeDesignex gibi sayfaları ve daha nicelerini de tavsiye ederim. Keşfetinizde mutlaka #ai #yapayzeka gibi etiketler takipte olmalı. Her saat yeni bir gelişme çıkıyor ve takip etmesi yakalaması çok zevkli.

Final

Gerçekten uzun uzun düşündüğüm ve bildiğim her şeyi aktardım, burdan sonrası sizin kararlılık ve isteğinize kalmış diyebilirim. Bu yazıyı yazarken yeni bir proje başlattık bu yüzden bu yazıyı daha da uzun tutup hem sizi daha fazla yormamak hem de diğer proje için yol haritası oluşturmak üzere veda konuşmamı yapıp aranızdan birkaç günlük diye umarak ayrılacağım.

Yazıda belirttiğim şeylere ufak bir göz atarsak yapay zeka henüz bir tehdit değil tehdit olmaktan ziyade mükemmel bir dost ve yardımcı. Bunu kullanın bununla işlerinizde öne geçin vakit kazanın. Günümüzde vakitten daha değerli hiçbir şey yok ve vakit kazandıracak bir şey varsa bunu kullanmak zorundayız.

Mesleğiniz ne olursa olsun bunun üzerine yapay zeka araştırmalarına girin. Bu, ilerleyen süreçte özgeçmişlerimizde önemli bir yer oluşturacak. Hangi yapay zekaları yüzde kaç efektif kullandığımız illa ki bir yerde karşımıza çıkacaktır. Şimdiden koca bir adım atın ve rakiplerinizin önüne geçin. Aklınıza takılan her türlü soruyu benimle iletişime geçerek sorabilirsiniz.

Umarım sizi çok sıkmamışımdır ve umarım faydalı olabilmişimdir. Uzun zaman sonra %100 elle yazdığım ilk yazı oldu çünkü listeleme ve bilgi verme konusunda kaynak kullandığım çok oldu ama kendi cümlelerimin ağırlıkta olduğu bir yazı yazmak beni mutlu etti. Hepinize sağlıklı ve özellikle bu süreç göz önüne alınınca yenilikçi, içinizin ferahladığı geleceğinizin aydınlandığı günler diliyorum. Kendinize çok iyi bakın sevgili dostlarım!

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir